Varens frustreren nieuwbouw Terborg

Kijk wat ik nooit voor mogelijk had gehouden gebeurde in 2007, Terborg staat op de kaart, en waarom? Lees verder waarom mijn woonplaats zo in het nieuws kwam.....

Twee zeldzame varensoorten frustreren de nieuwbouwplannen voor het centrum van het Achterhoekse plaatsje Terborg. Omdat een gespecialiseerd bureau op de muur van een te slopen pand een steenbreekvaren en een tongvaren heeft gevonden, ligt de nieuwbouw van 34 woningen en vier winkels voor onbepaalde tijd stil.

Dat heeft directeur Henk Veerman van woningcorporatie Wisch Wonen dit weekeinde bekendgemaakt. Sinds enkele jaren is het verplicht een flora- en faunaonderzoek te laten doen op een beoogde bouwplaats. Als blijkt dat er zeldzame dier- of plantensoorten worden gevonden, moet het ministerie van LNV vrijstelling geven om de vindplaats te verstoren.

Een deel van het Terborgse centrum is verpauperd. Op de rotte en natte muren van leegstaande panden is onkruid gegroeid. Nu blijkt dat op één muur tussen het onkruid bijzondere varentjes staan, die vrijwel nergens in Nederland meer voorkomen. De planten kunnen bij sloop alleen behouden blijven, als ze met muur en al worden verhuisd, wat een zeer kostbare operatie is.

In een te slopen gebouw is ook een beschermde steenmarter aangetroffen. Dat is volgens directeur Veerman een minder groot probleem, want het is mogelijk een steenmarter te vangen en te verhuizen naar een ander leefgebied. Het ministerie van LNV heeft volgens Veerman laten weten „onderbouwing van de maatschappelijke noodzaak voor sloop” te willen zien.

De vondst van de varentjes is in Terborg hard aangekomen. Veel inwoners ergeren zich al jaren aan de leegstand in het centrum. Ze kunnen niet begrijpen dat twee kleine plantjes opnieuw voor mogelijk jarenlang oponthoud kunnen gaan zorgen, zo blijkt uit reacties op de internetpagina van de woningbouwvereniging.



Bron bericht: © 2007 De Telegraaf
Bron filmpje: © 2007 Omroep Gelderland
 
Blogger Templates